Dec 11, 2007

αυτή

Υπάλληλος στο ΙΚΑ, στο ΤΕΒΕ, στον ΟΣΕ, σε κάποιο λογιστήριο εισαγωγών εξαγωγών, πίσω από το γκισέ στηρίζει το κεφάλι της πάνω στην μερικώς παροπλισμένη γροθιά της και κοιτά μια οθόνη με αδιάφορα φωτάκια και στοιχεία που αναβοσβήνουν. Γράφει κάτι σε ένα κλασέρ. Σκέφτεται τον άντρα της, τον σύντροφό της που συμβιβάζεται, παραξενεύει ενώ γερνά και γέρνει το βράδυ στον ώμο της -ή στον ώμο κάποιας άλλης-, βλέποντας τηλεόραση στο καθιστικό.

Το άρωμά της τελειώνει, πρέπει να βάλει σκούπα, να στολίσει το δέντρο και φέτος – για τα πιτσιρίκια, να αγοράσει δώρα και φέτος - για τα πιτσιρίκια, να πληρώσει το φροντιστήριο, το μπαλέτο, τη δόση της κάρτας – για τα πιτσιρίκια.

Κι όμως αν παρατηρήσεις βαθειά μέσα στο βλέμμα της υπάρχει μια αδιόρατη λάμψη. Την γεμίζει αυτό το κυριακάτικο τραπέζι με τα πεθερικά, ένας μικροτσακωμός για τα ψώνια, μια έξοδος μεσοβδόμαδα –τι τον έπιασε;-. Μπορεί το αλατοπίπερο να σώθηκε, αλλά βρίσκει αυτή μπαχάρια να νοστιμίσει την χιλιοφτιαγμένη συνταγή.

Δες την, κοιτάζει δίπλα της την φτιασιδωμένη συνάδελφο. Μια πελάτισσα στην ουρά με ένα φαντεζί φω μπιζού. Φτιάχνει λίγο τα μαλλιά με μια υποψία απορίας, αν κάνω ότι την παρατηρώ πάνω από ένα δευτερόλεπτο. Ισιώνει λίγο το σουτιέν όταν είναι σίγουρη ότι δεν βλέπει κανείς. Κάτι σκέφτεται. Χαμογελάει λίγο. Αφήνει έναν αναστεναγμό.


photo source

buzz it!

9 comments:

Anonymous said...

Είναι νομίζω καλύτερο να γράφει κανείς για τα πράγματα που γνωρίζει και όχι για αυτά που μαντεύει, με στερεότυπα Κουμανταρεϊκης λογοτεχνίας...Εσείς όλοι είσαστε πολύ πιό μπροστά στην κατανόηση των ανθρώπων, και οι άνθρωποι σήμερα είναι άλλοι...

Spyros_VJ said...

Δεν γράφω για κάτι που μαντεύω αλλά για κάτι που απορροφώ με τους δικούς μου σένσορες και ερμηνεύω με τα προσωπικά μου "μεταφραστικά μέσα".
Ευχαριστώ, πάντως για το σχόλιο.

("Εμείς" όλοι; Ποιοί δηλαδή;)

s_k said...

ανατομια μιας ελληνιδας.με μελαγχολουν αυτα που την γεμιζουν.

Anonymous said...

Εννοώ εσάς όλους που δεν καθορίζεσθε από τη νεότητά σας αλλά από μια κουλτούρα πολύ διαφορετική από τη δική μας, της μέσης ηλικίας. Εμάς μας έμπλεξαν από νωρίς σε δαιδαλώδεις θεωρίες και χαθήκαμε σε ρητορικά και ιερατικά σχήματα χωρίς ζωή. Ξεκινάω πάντα τη μέρα μου παρακολουθώντας τί έχεις διαλέξει να αναρτήσεις και απολαμβάνω ιδιαίτερα τον τρόπο που εκφράζεσαι. Καλημέρα σου. Σήμερα απεργούμε.

Spyros_VJ said...

Καλημέρα κι ευχαριστώ για την ευγενική προσέγγιση.

enteka said...

XRONIA POLLA SPYRO!!!

Spyros_VJ said...

Ευχαριστώ Πολύ, Αρη! Be well.

Anonymous said...

Χρόνια πολλά, Σπύρε. Να 'σαι γερός, να βλέπεις, να βλέπεις...

Spyros_VJ said...

Ευχαριστώ πολύ αγαπητέ Νίκο!