Jan 18, 2008

Creativity Stroke

Φαίνεται πως με το που σήκωσαν το κεφάλι από τα πληκτρολόγια και τις οθόνες, λόγω της συνεχιζόμενης απεργίας τους, οι Αμερικανοί σεναριογράφοι σαν να ξελαμπίκαραν λίγο από την γλυκειά παπαριόλα της συγγραφής TV series με δραπέτες, ομάδες υπερφυσικών δυνάμεων και άλλα τέτοια [για αρρωστάκια σαν εμένα]. Μετά τη συνεχιζόμενη σειρά από τα εντυπωσιακής οξύνοιας διαφημιστικά video * που υποστηρίζουν με τον πιο δημιουργικό τρόπο το κόνσεπτ "speechless" της κινητοποίησής τους, μερικοί (ίσως μετά από κάποια πικετοφορία, όντας για μερικά μπιρόνια στο local τους) είχαν την πολύ καλή ιδέα να το ρίξουν στην εναλλακτική μπίζνα.

Αποτέλεσμα; Μια εταιρεία παραγωγής και διανομής με όνομα Virtual Artists η οποία, σύμφωνα με το newteevee, αποτελείται από "A-list" κιν/κους και τηλ/κους συγγραφείς του Hollywood, καθώς και hi-tech geeks από τη Silicon Valley οι οποίοι ειδικέυονται στην ανάπτυξη online communities. Όλοι αυτοί καθοδηγούνται από τον Aaron Mendelsohn, σεναριογράφο της Disney και ενεργό μέλος του writer's guild. Σκοπός της εταιρείας είναι να χρησιμοποιήσει εναλλακτικά κανάλια (βλ. new media, youtube και τα ρέστα) διανομής του περιεχομένου στον τελικό χρήστη, σπάζοντας έτσι το κατεστημένο των Βαρώνων των Media που τόσα χρόνια, εκμεταλλεύονταν τα έργα τους πετώντας τους ψίχουλα από τα δικαιώματα.

Μέχρι στιγμής ο -εφικτός κατά τον Mendelsohn- στόχος συγκέντρωσης venture capital, αγγίζει τα 30 εκατομμύρια δολάρια.

* [via]

buzz it!

6 comments:

Oneiros said...

Πολύ ευχάριστη είδηση, κι εύλογη απάντηση στον αποκλεισμό των studios που οδήγησε στην απεργία. Μακάρι να τα καταφέρουν, κι αυτοί και άλλοι, για να δούμε εναλλακτικές προσεγγίσεις στη δικτατορία του καταπιεστικού copyright.

enteka said...

ευχάριστη είδηση indeed

Anonymous said...

Σπύρο, όλο καινούργια πράγματα μας μαθαίνεις! Το λέγαμε καιρό,ότι οι σεναριογράφοι δημιουργούν ό,τι πιο ριζοσπαστικό μας έρχεται από την βιομηχανία της αμερικάνικης τηλεόρασης, ίσως και από άλλού. Τραβάει πολύ όμως, αυτή η απεργία και δεν ξέρουμε ακόμη πού και ποιόν θα χτυπήσουν οι συνέπειες.

Spyros_VJ said...

pros to paron, o monos pou valletai einai ta 'major' studios, ta major symferonta kai oi tsepes twn apergwn (den apergoun mono ftasmenoi senariografoi). idwmen...

Anonymous said...

Η σημερινή γενιά των αμερικανών σεναριογράφων,φτασμένων ή μη, τουλάχιστον από τα σήριαλ που βλέπουμε εδώ, μας αιφνιδιάζει με την οξύνοια και τη δύναμη περιγραφής μιας ιδιαίτερα περίπλοκης και αντιφατικής κοινωνίας. Η απεργία τους εκτός των άλλων έχει κι ένα συμβολικό βάρος. Η επιτυχία της θα σημάνει και μεγαλύτερη σεναριακή ελευθερία; Η αποτυχία της - την οποία απευχόμαστε- θα σημάνει επιστροφή σε πιό κλισαρισμένες ιστορίες; Η μήπως η δημιουργικότητα των απεργών οδηγήσει σε πιό ευφάνταστες λύσεις; Το τελευταίο ερώτημα μοιάζει να βρίσκει απάντηση στην είδηση που μας ανήγγειλες.

ceralex said...

έχεις πρόσκληση
;)