Apr 8, 2008

retro format wars

Image Hosted by ImageShack.us
Σαν σήμερα, το 1953 στις Ηνωμένες Πολιτείες άνοιγε στους κινηματογράφους μια ταινία με τίτλο 'Man in the Dark'. Σε άλλη περίπτωση, με ένα απλό 'so, what' θα τέλειωνε το post κάπου εδώ. Όμως...












Οι πωλήσεις εισιτηρίων των κινηματογράφων είχαν ήδη αρχίσει να πέφτουν κατακόρυφα από τις αρχές τις δεκαετίας του '50, (από 90 εκ. το 1948 σε 46 εκ, το 1951) εξαιτίας -κυρίως- της μαζικής εξάπλωσης της τηλεόρασης στα αμερικάνικα νοικοκυριά. Τα box offices αναστενάζουν. Τα studio του Hollywood αναζητούν νέα μέσα για την προσέλκυση των θεατών και την επιστροφή τους στις αίθουσες και τα Nickelodeons. Το Cinerama [με την επαναστατική wide screen απεικόνιση που απαιτούσε 3 κάμερες για το ίδιο πλάνο] και το Cinemascope [με την ακόμα πιο επαναστατική προβολή των ταινιών σε διπλάσιο aspect ratio από το μέχρι τότε γνωστό 1.33:1.] έχουν εμπλακεί σε έναν αγώνα επικράτησης ως το φορμά που θα φέρει πίσω στα σινεμά τον κόσμο.

Όμως το φιλμ νουάρ "Man In the Dark", έμελλε να μείνει στην ιστορία ως η πρώτη 3D ταινία που παρήχθη από major ΄Χολιγουντιανό Στούντιο. Και εννοείται πως ακόμα και για την κατάκτηση αυτής της πρωτιάς υπήρξε μια μικρή 'μάχη' αφού και η Warner Bros είχε μαρκετάρει το θρίλερ 'House of Wax' με τον Vincent Price, ως "την πρώτη 3D ταινία που παρήχθη... κτλ". Όμως η Columbia Pictures, μετέφερε την προβολή του Man in The Dark δύο μέρες νωρίτερα... and the rest is history.

Και για την 'original' ιστορία, η πρώτη μεγάλου μήκους 3D ταινία που βγήκε στις Αμερικανικές αίθουσες ήταν το Bwana Devil in 3-D , που έκανε την εμφάνισή της το 1952 με μεγάλη -και αξιοζήλευτη- επιτυχία.

Παρ' όλ' αυτά, ο προάγγελος του 3D φορμά, εντοπίζεται πολλά χρόνια νωρίτερα, συγκεκριμένα το 1922 όταν έκανε την εμφανισή της μια ταινία με τίτλο "The Power of Love" η οποία είχε γυριστεί με στερεοκοπικές κάμερες και προβάλλονταν σε διάφορες αίθουσες των ΗΠΑ από ένα περιφερόμενο σινεμά, που αποτελείτο από 2 μηχανές προβολής.

[via]

buzz it!

1 comment:

alepouda said...

εμενα παντως αυτο το 3DU2
με πείραξε στο στομάχι...

εχω μια ευαισθησια στα ψευδο-εφε


p.s. γουελκαμ-μπακ